Blog
PANİK ATAK
[no_dropcaps type=”square” color=”#464646″ font_family=”Raleway” font_size=”33″ line_height=”58″ width=”58″ font_weight=”700″ font_style=”normal” text_align=”” border_color=”#dadada” border_width=”2px” background_color=”transparent” margin=””]P[/no_dropcaps]anik atak bazı psikolojik rahatsızlıklarda ortaya çıkan insanın fiziksel olarak yaşadığı fakat sebebinin psikolojik olduğunu bir psikolojik hastalıktır. Toplumda panik atak nöbetlerinin çok fazla kişi tarafından yaşandığı görülmektedir. Bir anda bireyde ortaya çıkan kaygı ile kişide terleme, çarpıntı, baş dönmesi bulantı, nefes darlığı gibi çeşitli fiziksel reaksiyonlar görülmektedir. Özellikle son yıllarda toplumda çok sık görülen bir rahatsızlık olmuştur.
Panik atak öncesinde bireyde çok yoğun endişe kaygı ve korku meydana gelir. Kişinin endişe ve kaygı duygusu o kadar yoğunlaşır ki kişide baş dönmesi, mide bulantısı, nabız artışı gibi fiziksel semptomlar oluşur. Kişi panik atak nöbeti sırasında kalp krizi geçireceğini ve öleceğini hisseder. Bu korkudan dolayı birey hemen hastaneye gitmeye çalışır. Bazı panik atak nöbetlerinde de bireyin korkuları başına bir şey geleceği, ağır hastalıklar yaşayacağı şeklinde olur. Yaşadığı bu fiziksel reaksiyonlar dolayısıyla panik ataklı kişi hastane hastane, doktor doktor gezmeye ve hastalığına fiziksel bir sebep aramaya başlar. Fiziksel sebep bulunamadıkça da öfke ve ümitsizlik yaşar.
Panik atak nöbetinden sonra kişide çok yoğun bir yorgunluk ve isteksizlik hali oluşur. Kişi sürekli dinlenmek ama aynı zamanda yalnız kalmamak ister. Yanında güvende hissettiği birinin olmasını ancak o kişinin de ona çok müdahale etmemesini ister. Kalabalık yerlerde, kapalı ortamlarda, stresli durumlarda nöbet tekrarlaması görülebilmektedir. Kişi bu sebeple kalabalık yerlerde, grup ortamlarından uzaklaşır. Bu durumda kişinin yalnızlaşmasına neden olur ve kişi daha da mutsuzlaşır ve panik atak daha doğrusu panik bozukluk kişiyi olumsuz bir kısır döngüye sokar. Panik nöbeti geçirmekten korktuğu, böyle görünmek istemedi için kendi kabuğuna çekilir.
Panik atak kişinin hayat işlevselliğini bozan bir rahatsızlıktır. Genellikle kaygı bozuklu yaşayan kişi kaygının çok yüksekliği bir dönemde panik atak geçirir. Daha sonra sürekli tekrar geçirirmiyim kaygısı yaşar. Aslında panik atak nöbeti sürekli geçirilmemektedir. Ancak panik atak nöbeti yaşayan kişi için durum o kadar korkutucudur ki bir kez yaşadıktan sonra sürekli bir daha olacak mı korkusu ile yeni bir kaygı durumu başlar. Bu şekilde panik atak yaşayan kişinin ve etrafındakilerin hayatı kısıtlanır. Oysa anksiyete yani kaygı kişinin hayatını devam ettirmesi için gereklidir. Ancak sağlıklı kaygı ve anksiyetenin nedeni bellidir. Kişinin yaşadığı kaygı boyutu dış gerçeklikle uyumludur. Kişinin kaygısı dış gerçeklikteki tehlike geçtikten sonra kaybolur.
İnsanin beklemediği bir anda kaldıramadığı bir kayıp sonucunda ortaya panik atak çıkabilmektedir. Ölüm iş kaybı, , iflas vs. gibi ani, beklenmedik ve kişinin hazmedemediği olaylar karşısında oluşabilmektedir. Ayrıca kişinin kendini suçladığı olaylar sonucunda da panik atak nöbetleri ortaya çıkabilmektedir. Bir kez panik atak geçiren kişi sürekli “panik atak geçirir miyim” düşüncesi ile olayları abartılı, gerçek dışı algılar ve buda panik atağın tekrarlamasına neden olur. Bir başka panik atak sebebi ise kişinin hayatında sıkışmışlık yaşaması yani karar verememesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı fizyolojik hastalıklarda da panik atak nöbetine benzer semptomlar görülebilir (tiroid bezi çalışma problemlerinde, kan şekeri düşüklüklerinde, enfeksiyonlu hastalıklarda vs). Bu nedenle panik atak hastası birey ilk olarak fiziksel muayene olmalıdır. Panik atak kişiye göre değerlendirilir, nedenselliği bireye özgüdür.
Panik atak esnasında bireyin kendini güvenli bir yere alması iyi gelir. Nefes egzersizleri ve kendi kendine bunun gerçek bir şey olmadığı ve birazdan geçeceğine dair vereceği telkin ile nöbeti kolay atlatabilir. Kahve-çay gibi içecekleri kaçınması gerekir. Panik atak yaşayan kişinin kendini iyi hissettiği bir zamanda ve mekanda kendini rahatlatıcı güvenli hissedeceği bir yerde hayal etmesi ve bu hayali sanki bir fotoğraf karesi gibi beynine kodlaması kendini kaygılı hissettiğinde o “güvenli alanı” hatırlaması çok iyi gelmektedir. Bununla birlikte yanınızda biri panik atak yaşıyorsa ilk olarak bu durumun panik atak olmasından emin olunmalıdır. Daha sonra kişinin çok kalabalık olmayacağı sakin ve güvenli birde olması sağlanmalıdır. İlgilenen kişi sakin oldukça panik atak yaşayan kişinin sakinleşmesi kolaylaşacaktır.çünkü panik durumundaki kişi zaten başına kötü bir şeyler geleceğini düşünmektedir. Yardımcı olan kişinin de aynı şekilde panikle kötü bir şey varmış gibi davranması durumu pekiştirir. Sakin bir şekilde konuşulmalı, nefes egzersizleri yaptırılmalıdır. Fiziksel muayeneden panik atak tedavisinde psikoterapi çok etkili olarak kullanılmaktadır. Psikoterapi eşliğinde alternatif emdr, hipnoz gibi yöntemler de kullanılır.